diumenge, 29 de gener del 2017

Paquets/Any



En aquest entrada, la meva intenció és explicar breument el concepte de paquets/any

A l’atenció primària no es fa servir d’una manera habitual, s’utilitza més a nivell d’especialistes i, sobretot, en estudis de qualsevol tipus sobre tabaquisme i patologia, per això sovint el trobarem si llegim bibliografia sobre tabac.

Per mi, la principal avantatge d’aquest concepte és que ens dóna una idea de la “càrrega” de l’hàbit  tabàquic en una persona.
Es a dir, té en compte tota la vida del fumador, podríem dir que d’una forma acumulada, no solament el moment puntual de la valoració o intervenció.  

No està molt clara la relació directe entre els paquets/any i el càncer de pulmó. Molt més clara sembla estar (almenys jo he trobat més referències bibliogràfiques) la relació entre altes xifres de paquets/any i MPOC.



Per exemple, hi ha algun estudi proposa fer espirometria a tots el fumadors actius amb un consum acumulat de 20 paquets/any per tal de descartar signes incipients de MPOC.

En el paràgraf d'aquesta revista queda molt clar:
            “Atención integral al paciente con enfermedad pulmonar obstructiva  crónica”                        Guía de pràctica Clínica. Semfyc 2010

En un altre proposta, per exemple, s'"anima" a iniciar una “búsqueda activa“ (en castellà a l'original) de MPOC en pacients de més de 40 anys amb un consum acumulat de més de 10 paquets/any i alguna simptomatologia.



EXEMPLES DE CÀCUL:

Exemple 1
Pacient de 37 anys. Inici de consum en 18 anys, 10 cigarrets al dia durant 4 anys, fins els 22.
Als 22, 2 anys abstinent. Després recau i passa a fumar pràcticament 1 paquet fins l’actualitat (14 anys)

10 cig X 4 anys/20: 2 paq/any
20 cig. X 14/20: 14 paq/any
14 + 2: 16 paq/any.


Exemple 2
Pacient de 68 anys.
Es va iniciar als 20 anys, al cap d’una any fumava 2 paquets al dia
Als 61 anys IAM. 2 anys sense fumar.
Des de fa 5 anys fuma 5 cig. al dia

40 cig X 40 anys/20: 80 paq./any
5 cig X 5 anys/20: 1,25
80 + 1,25: 81,25 paq/any.



En definitiva, pot resultar una dada curiosa, més que no pas pràctica, a nivell d’Atenció Primària, però és el llenguatge comú de la bibliografia sobre tabac i patologia.


Espero que us hagi servit d’alguna cosa.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada